top of page
Icon_Schneeschuh_weiss_Rahmen.png

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

Jij wil zelfstandig gletsjertoppen gaan beklimmen? Dan is deze stage je eerste stap! Begeleid door een berggids, leer je de technieken die je moet kunnen, en kan je ze ook meteen toepassen.

In deze stage leer je de technieken die we nodig hebben om ons in dit hoogalpiene terrein te bewegen en hoe we ons kunnen beveiligen. Op het progamma staan:
- stappen op sneeuw en ijs, met en zonder crampons
- remmen in steile sneeuwflanken
- zekeringspunten in sneeuw, rots en ijs maken
- touwgroepen opmaken op gletsjer en rots
- touw opnemen
- redding uit gletsjerspleet

In de geweldig rustige omgeving van de Stubaier Alpen hebben we de ideale locatie voor deze stage. Onze hutten hebben een ideale locatie voor ons programma. De Müllerhütte bijvoorbeeld, is met 3148m zo hoog gelegen dat de tochten hier niet al te lang zijn. Zo kunnen we het geleerde zonder tijdsdruk oefenen en zelfstandig leren toepassen.

Inbegrepen:

Organisatie

Voorbereidende call

Begeleiding door UIAGM Berggids

5x Overnachting in berghut

5x Halfpension

Huurmateriaal (technische uitrusting)

-40% Voucher voor een aankoop bij K2 en BCA

Niet inbegrepen:​

Je eigen bergsportverzekering

Reiskosten

Drankjes en extra eten

Technische moeilijkheid
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Nodige conditie
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Verblijf
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Actie
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
29.06-04.07.2024
Nog plaats vrij
Tijdstip naar keuze
Op aanvraag

4-6 deelnemers per gids

6
dagen

€ 1419

Mogelijk programma:

Dag 1 - meetup aan de Mutterbergalm, beklimming van Gorßer Trögler 2902m, afdalen naar Sulzenauhütte 2191m
Dag 2 - oefeningen stappen in de sneeuw & nodige touwtechnieken
Dag 3 - oversteek naar Müllerhütte 3148m via de Lübeckerweg
Dag 4 - beklimming Wilder Freiger 3418m & oefenen van gletsjerspleetredding
Dag 5 - beklimming Sonnklarspitze 3463m
Dag 6 - beklimming wilder Pfaff 3456m & afscheid nemen

Vereisten:

Conditie voor 6-8 uur wandelen en 1200 hoogtemeters klimmen, ervaring met klimgordel en touw (zaalklimmen en/of rotsklimmen).

Dominik

UIAGM Berggids

Begeleiding 
2 Top berghutten

Verblijf

De Sulzenauhütte ligt in een ontzettend mooie groene vallei. Hier begint ook de bekende Wilde Wasser Weg: een bekend wandelpad waar je de kracht van het water live kan bekijken en beleven!
Ook de bekende Stubaier Höhenweg kent een tussenstop in deze hut.

De Müllerhütte ligt met 3148m al op grote hoogte. Deze alpiene hut kan je niet bereiken zonder mindstens een gletsjer over te steken! Heidi, Spinne en hun team verwennen ons in deze hut met geweldig eten, en leuk gezelschap. Deze hut bevoorraden is een grote opdracht: zo nu en dan is het mogelijk de helikopter te zien die de bevoorrading levert.

Dag 1 - Beiljoch 2676m/Großer Trögler 2902m, Sulzenauhütte 2191m

400/ 650hm

500/ 750hn

5 km

3-6 uur

Stijle wandelpaden

We meeten in de voormiddag aan de Mutterbergalm, de lift naar de Stubaier gletsjer. Na een materiaalcheck nemen we de lift naar het middenstation, waar ons avontuur begint. Op weg naar het Beiljoch kunnen we ons akklimatiseren, wennen aan het terrein en de regio. We dalen af via een gletsjermeer en kunnen de route van overmorgen al een keer bekijken. Via een mooi pad gaat het verder dalend naar de Sulzenauhütte 2191m. Alternatief kunnen we ook de Großer Trögler 2902m beklimmen, en via deze top verder doorsteken en afdalen naar de hut. Op tocht oefenen we het stappen op rots en door het puin. 's namiddags en 's avonds leren we de basics van het kaartlezen voor alpinisten.
Dag 2 - Seescharte 2762m

700 hm

700 hm

8 km

4-6 uur

Stijle wandelpaden, sneeuwflanken

Vandaag staat weer het teken van acclimatiseren en oefenen. We wandelen richting de Seescharte 2762. Onderweg leren we nodige technieken voor het stappen in de sneeuw. Ook leren en oefenen we het remmen in stijle sneeuwflanken. De moedige kunnen als extraatje nog een dipje in het ijskoude water van de Grünausee op 2330m hoogte wagen. Bij de hut oefenen we nog de nodige touwtechnieken die we de volgende dagen gaan nodig hebben.
Dag 3 - Lübecker Scharte 3280m, Müllerhütte 3143m

1200 hm

250 hm

7 km

6-8 uur

Stijle wandelpaden, sneeuwflanken, gletsjer, rotsgraat klimmen I-II

Na het gezamelijke ontbijt wandelen we via het idyllisch meertje “Blaue Lacke” 2289m naar de Gletsjer “Fernerstube”. Zelfstandig zetten we de gisteren geleerde rouwtechnieken om en maken ons klaar voor de gletschertocht. We volgen de gletsjer tot we weer aan de rots komen. Hier begint het technische gedeelte van de Lübecker weg, de route vandaag. Deze route verloopt via een gemakkelijke rotsgraat, en hier leren we ook meteen het zekeren in dit terrein. We komen uit op de Lübecker Scharte 3280m en bevinden ons op de grens met Italië. We kijken naar het zuiden en genieten van het zicht op Zuid-Tirol met zijn imposante Dolomieten en ook het Ortler-gebied kunnen genieten. We dalen via de stijle Übeltalferner gletsjer voorzichtig af. Om bij de Müllerhütte 3143m te geraken, moeten we nog een 100-tal meter stijgen, eerst op gletsjer, dan op een pad door de rots. Na de kennismaking met de hut en het geweldige team, kunnen we nog wat oefenen. 's Avonds plannen we de tocht van morgen.
Dag 4 - Wilder Freiger 3418m

500 hm

500 hm

5 km

5-6 uur

sneeuwflanken, gletsjer, rotsgraat klimmen I-II

Het eerste del van de tocht vandaag kennen we al van gisteren. We dalen af naar de gletsjer, stappen en klimmen naar de Lübecker Scharte 3280m. Via de zuid-west graat beklimmen we de Cima Libera of Wilder Freiger 3392. Op deze route herhalen we de touwtechnieken van gisteren en kunnen nog meer ervaring opdoen. Op de top genieten we van het uitzicht van deze indrukwekkende grensberg. De Freiger is zelfs één van de "seven summits stubai" die je kan verzamelen. De afdaling verloopt via de Signalgipfel 3392m, en dan verder op rots, en dan weer gletsjer via de zuidgraat. In het Becherhaus 3190m maken we een tussenstop, en laten ons hier culinarisch verwennen. We steken de gletsjer over terug naar de Müllerhütte. Onderweg, of bij de hut oefenen we hier de zelfredding uit een gletsjerspleet.
Dag 5 - Sonnklarspitze 3463m, Hohes Eis 3392m

400/ 1200 hm

400/ 1200 hm

5/ 13 km

5-6/ 9-13 uur

sneeuwflanken, gletsjer, rotsgraat klimmen I-II

De oefentocht vandaag beiinhoud weer alles wat we ons kunnen wensen. We steken een gletsjer over, klimmen de oostgraat van de Sonnklarspitze naar boven en later ook weer naar beneden. Op het top-plateau doen we dan twee mooie toppen: Sonnklarspitze 3463m, Hohes Eis 3392m. Willen we niet meteen afdalen, kunnen we de ronde van vandaag nog een beetje conditioneel uitdagender maken. Via de West-route van Hohes Eis kunnen we naar de Siegerlandhütte 2710m afdalen. Na een beetje stijgen naar de Windachscharte 2846m en weer dalen naar de 2500m volgt een beklimming naar de Hoffmannscharte 3050m. Via de Übeltalferner gaat het dan weer terug naar de Müllerhütte. In de namiddag genieten we van het zonnetje. Ook is er voor iedereen een individueel feedbackmomentje om eigen vaardigheden en toekomstige projecten te bespreken. 's Avonds plannen we nog de route voor de laatste dag en houden we feestelijke afsluiter.
Dag 6 - Wilder Pfaff 3458m, Pfaffenjoch 3212m

600 hm

600 hm

7 km

5-6 uur

sneeuwflanken, gletsjer, rotsgraat klimmen I-II

Vandaag kunnen we nog een laatste keer het geleerde van de vorige dagen toepassen! Eerst een stukje gletsjer, en dan begint de rotsbeklimming van de oostgraat op de Wilder Pfaff 3458m. Hierboven genieten we nog een laatste keer van het geweldige uitzicht, en stappen we oostenrijks grondgebied weer binnen. Na een korte afdaling door puin en sneeuw, staan we op de Sulzenauferner. Deze gletsjer oversteken is een kleine orientatieoefening. Via het Pfaffenjoch 3212m berijken we de restjes van de Pfaffenferner gletsjer. Deze laten we links liggen en nu stappen we via een avontuurlijk pad door rots, puin en over een graat naar het eisjoch. Vanaf hier draagt ons de Schauffeljochlift terug naar het dal. Bij het tussenstation kunnen we bij iets te eten op een avontuurlijke en leerrijke week terugblikken. In het dal nemen we afscheid van elkaar, en van de Stubaier Alpen.
Mogelijk programma
bottom of page