top of page
Icon_Schneeschuh_weiss_Rahmen.png

Ijsklimmen basisstage

Alles voor het uitoefenen van deze spectaculaire sport

Wil je leren ijsklimmen voor het te laat is? In deze stage leer je de verschillende klim-en zekeringstechnieken voor het veilig beklimmen van bevroren watervallen.

We verblijven in het ijsklimmekka Ost-Tirol. Het "Eispark Osttirol" is met geweldig grote keuze aan base climbs onze uitvalsbasis voor deze stage. Ook als we ver boven de vallei willen klimmen in een multi-pitch, kan het allemaal direct in de buurt. Met maximaal een half uurtje rijden hebben we verschillende geweldige ijsroutes voor het kiezen.

Onze uitvalsbasis is in het aangename Matreier Tauernhaus. Met het Eispark op 20 minuutjes wandelen hebben we de ideale locatie.  Na een dag in de koude kunnen we ons dagelijks erop verheugen om ons in de Sauna en wellness area van het hotel weer op te warmen. Avondeten en ontbijt krijgen we direct in het hotel.

Deze stage wordt begeleid door een gediplomeerd en ervaren ski-en-berggids. 

Inhoud van de stage:
- ijsklimmateriaal
- specifieke crampontechnieken
- slagtechieken voor het gebruiken van de ijsbijlen
- bewegingstechnieken en ritme
- temperatuurmanagement en kledijkeuze
- Zekeringen in het ijs plaatsen (ijsschroef en abalakov)
- relais in het ijs
- multi pitchen in het ijs

Inbegrepen:

Organisatie

Voorbereidende call

Begeleiding door UIAGM Berggids

4x overnachting in hotel

4x Halfpension

Huurmateriaal (technische uitrusting)

-40% Voucher voor een aankoop bij K2 en BCA

Niet inbegrepen:​

Verplaatsing naar de tochten

Je eigen bergsportverzekering

Reiskosten

Drankjes en extra eten

Touristentaks in het hotel

Technische moeilijkheid
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Nodige conditie
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Verblijf
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Actie
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Tijdstip naar keuze
Op aanvraag

4- 7 deelnemers per gids

5
dagen

€1190

Mogelijk programma:

dag 1 - heenreis en kennismaking, materiaal voordracht
dag 2 - Bewegingstechnieken in het ijsklimmen
dag 3 - Ijschroeven, abalakovs, relais en verdere zekeringstechnieken
dag 4 - Voorklimmen en rapellen in het ijs
dag 5 - Multi-pitch in het ijs en afscheid

Vereisten:

Jij kan ten mindste top rope zekeren en klimmen

Jef Verstraeten

UIAGM Berggids

Begeleiding 
Matreier Tauernhaus

Verblijf

Het Tauernhaus ligt volmaakt rustig aan het einde van het Iseltal in Oost-Tirol, aan de voet van de Großvenediger. Door deze locatie is dit verblijf vooral bij een sportief publiek bekend.
Naast een magnifieke locatie, biedt het Tauernhaus een super mooie en sympathieke wellness: hier kan je je na het ijsklimmen lekker opwarmen in de Sauna. We verblijven in de Bergsteiger-suiten. Dit zijn mini-appartementjes in het "nebenhaus" (of bijhuis), waar we kunnen genieten en ontspannen ​van de berghut-feeling en zelf meegebrachte snacks en drankjes.
Avondeten en ontbijtbuffet genieten we in het "Haupthaus": het Tauernhaus verwent ons met heerlijk eten en sportieve porties :)

Dag 1 - heenreis en Materiaalvoordracht

-

-

-

-

-

We ontmoeten elkaar in de late namiddag in ons verblijf. Na het inchecken nemen we de tijd om elkaar wat beter te leren kennen en samen te genieten van een heerlijk avondmaal. Tijdens het diner hebben we de gelegenheid om te praten over onze verwachtingen en elkaar alvast wat beter te leren kennen. Later op de avond is er een materiaalvoordracht gepland. Hier krijgen we een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal voor de komende dagen. We leren welke uitrusting we morgen moeten meenemen en hoe we deze op de juiste manier kunnen gebruiken. Het is ook het moment om ons materiaal af te stellen, zodat we klaar zijn voor de avonturen die ons te wachten staan. De materiaalvoordracht zorgt ervoor dat we goed voorbereid aan de start van onze ijsklim stage kunnen verschijnen. Het geeft ons de kans om alvast vertrouwd te raken met het materiaal en eventuele vragen te stellen. Zo kunnen we vol vertrouwen en met de juiste uitrusting aan onze eerste dag beginnen.
Dag 2 - Eispark Osttirol, Bewegingstechnieken in het ijsklimmen

250 hm

250 hm

5 km

-

WI 2-4

We starten de ijsklimstage met het aanleren van bewegingstechnieken in het ijsklimmen. Vanuit ons verblijf wandelen we direct naar het EisPark Osttirol, een van de beste locaties om te leren ijsklimmen. Deze wandeling duurt ongeveer 20-25 minuten. Op locatie maken we gebruik van parcours, top ropes en specifieke oefeningen om verschillende technieken te leren. We richten ons op specifieke crampontechnieken, slaagtechnieken bij het gebruik van de ijsbijl, en het aanleren van goede bewegingstechnieken en ritme tijdens het ijsklimmen. Na de ijsklimsessie keren we terug naar ons verblijf, waar we kunnen ontspannen en opwarmen in de sauna van het hotel. Dit is een perfecte manier om te herstellen na de inspanningen en ons voor te bereiden op het avondeten. We kunnen genieten van een heerlijke maaltijd en gezellig samenzijn, waarbij we onze ervaringen kunnen delen en ons kunnen verheugen op de komende dagen van de ijsklimstage.
Dag 3 - Eispark Osttirol, Ijschroeven, abalakovs, relais en verdere zekeringstechnieken

250 hm

250 hm

5 km

-

WI 2-4

Op dag 3 van de ijsklimstage bevinden we ons opnieuw in het EisPark Osttirol, dezelfde locatie als gisteren. Vandaag staat in het teken van het leren gebruiken van ijschroeven, abalakovs, relais en andere zekeringstechnieken tijdens het ijsklimmen. We zullen uitgebreid oefenen met het correct plaatsen van ijschroeven, het maken van abalakovs (een techniek om relais voor het rappellen in het ijs te maken) en het opzetten van betrouwbare relais. Deze essentiële zekeringstechnieken zijn van groot belang om veilig en efficiënt te kunnen klimmen in het ijs. Na een dag vol instructie en oefeningen keren we terug naar ons verblijf, waar we kunnen ontspannen en ons kunnen voorbereiden op de avond. De afloop van de dag zal vergelijkbaar zijn met dag 2, waar we kunnen genieten van een gezamenlijk diner en de mogelijkheid hebben om onze ervaringen te delen en te bespreken.
Dag 4 - Eispark Osttirol, voorklimmen en rapellen in het ijs

250 hm

250 hm

5 km

-

WI 2-4

Ook vandaag weer kiezen we voor het EisPark Osttirol. Deze dag staat in het teken van het oefenen van voorklimmen in het ijs. Onder begeleiding van je gids leer je stap voor stap de technieken van voorklimmen. Je bouwt ook je eigen relais en oefent het rappellen in de praktijk. Na een dag vol uitdagingen keren we terug naar het verblijf voor ontspanning en een heerlijk gezamenlijk diner. Met een oostenrijks biertje vieren we de laatste avond.
Dag 5 - Multi pitchen in het ijs

250 hm

250 hm

5 km

-

WI 2-4

In de ochtend pakken we onze bagage in en nemen we afscheid van het Matreier Tauernhaus na het ontbijt. We stappen in de auto, mogelijk al richting België, bijvoorbeeld naar het noordportaal van de Felbertauerntunnel. Vandaag krijgen we de kans om alles wat we hebben geleerd in de praktijk te brengen. We zullen een echte multi-pitch beklimmen in het ijs. Dit avontuur stelt ons vaardigheden op de proef. Na deze spannende ervaring nemen we afscheid van elkaar en keren we terug naar huis, met hopelijk mooie herinneringen aan de ijsklimstage.
Mogelijk programma
bottom of page