top of page

3 essentiële apps in de bergen


Smartphones zijn deel van ons dagelijks leven geworden. Ook voor avonturen in de bergen zijn er inmiddels apps die op de smartphone van elke bergsporter geïnstalleerd zouden moeten zijn. Naast handige apps voor oriëntatie en informatie, maken speciale apps voor noodgevallen het contact met reddingsdiensten gemakkelijker en sneller.

Categorie 1: Noodgevallen

- SOS-EU-ALP: Beieren, Tirol, Zuid-Tirol

- Rega: Zwitserland

- 112 BE: België


Categorie 2: Oriëntatie


Categorie 3: Informatie

- Weerbericht

- Hellingsgraad





Categorie 1: Noodgevallen

Het klassieke bellen naar de reddingsdiensten is passé. Uit statistieken van de Leitstelle Tirol blijkt dat het melden van een ongeval maar liefst 6 minuten duurt. Bij een Lawineongeval, waar na 15 minuten de kans op overleven drastisch afneemt, is dit extreem waardevolle tijd. Het grootste deel van de tijd verstrijkt omwille van de moeilijkheden bij het beschrijven en doorgeven van de locatie. Met de hulp van deze nood-apps, wordt deze stap overbodig. Van de 4 W-vragen worden door de app immers reeds 2 automatisch beantwoord: Via APP: - Waar (is het ongeval gebeurd?) – je smartphone verstuurt automatisch je GPS-locatie naar de hulpdiensten van zodra je via de app een oproep lanceert. - Wie (belt er?) - deze informatie wordt eveneens automatisch door de app doorgegeven Nadien per telefoon: - Wat (is er gebeurd?: Lawine/ gebroken been/val uit hoogte) - Wieviele/ hoeveel (mensen zijn in het ongeval betrokken/ hebben letsels/zijn onder de lawine?) Door middel van de button in de app kun je naar de hulpdiensten bellen en verdere noodzakelijke en aanvullende informatie doorgeven.


SOS-EU-ALP:Beieren, Tirol, Zuid-Tirol

Ben je In Tirol, Zuid-Tirol of in Beieren in de bergen, is dit de App die je wil hebben. Afhankelijk van je bereik, wordt je informatie via het internet of per SMS naar de juiste nooddienst gestuurd.


Ook buiten deze grenzen werkt deze app, maar hier valt de grootste troef weg: je GPS-positie wordt niet automatisch doorgegeven. Ze wordt wel op het scherm van je smartphone weergegeven zodat je ze nog altijd telefonisch kunt meedelen.


Rega: Zwitserland

In Zwitsterland kies je best voor de App van de Rega, de zwitserse helicopterreddingsorganisatie. Onafhankelijk of je internetverbinding hebt of niet, heb je bereik, dan wordt jouw noodoproep ook uitgezonden!

Berggids Dominik beld met reddingsdienst, doe je dit na het activeren van je app, dan gaat het een pak sneller!
Berggids Dominik belt met reddingsdienst

112 BE: België

Ook in België bestaat intussen ook een gelijkaardige app. Handig voor je training in de ardennen, en ook niet slecht voor thuis!


Frankrijk

Voor ongevallen in de Franse alpen bestaat er op dit ogenblik nog geen app. Wel bestaat de gps-localisatie-applicatie GendLoc. Hiervoor is geen app nodig, na je noodoproep krijg je een sms met een link. Heb je internetverbinding kan je deze link openen en wordt je locatie aan de Gendarmerie verstuurd. Dit systeem bestaat in Zwitserland ook als back-up ingeval je de app niet zou hebben.



Categorie 2: Oriëntatie

Papierkaarten zijn absoluut een must, maar onze smartphones zijn een handige aanvulling. Volgende features zijn bijvoorbeeld super-handig: - Met een hellingsgraad-layer kan je in de winter heel goed ziel of een terrein niet steil, steil, zeer steil of extreem steil is. Met een kleuren overlay zie je dit in één oogopslag kan je zo het risico van je tocht inschatten. Ook in de zomer is de grens van 30° belangrijk: vanaf deze hellingsgraad kan je immers dikwijls de klassieke gletsjertouwtechniek niet meer toepassen. - Met de plannings-features kan je gemakkelijk afstand- en hoogteverschillen inschatten. - In combinatie met de GPS op je smartphone, kan je in geval van twijfel makkelijker je positie bepalen. - Heb je de kaarten opgeslagen voor off-line gebruik, kan je ook zonder bereik zien waar je bent op de kaart. - Tot slot is ook de meest fervente specialist van oriëntatie met papierkaart blij met de smartphone als hij zich in de mist op een gletsjer vol met spleten bevindt.


Deze app is ideaal als je naar Zwitserland reist. Heel wat functies, waaronder het offline opslaan van kaarten, zijn helemaal gratis!

Alpenvereinaktiv/ outdooractive

Alpenvereinaktiv is een geweldige tool. De gratis versie heeft naast toegang tot meer dan 8.600 toerenplanningen van hoge kwaliteit ook een basis-hellingsgraad-layer. Bij de pro en de pro+ versie begint deze app echt te tonen wat hij kan. Tarieven beginnen vanaf € 2,5 per maand. Voor een geheimtip betreffende de Alpenvereinaktiv-app, contacteer je ons met pm met als inhoud "geheimtip" via Instagram, Facebook, Mail, of Whatsapp . Voor Informatie over Taalinstelling, ga naar deze pagina (voor engels moet je scrollen).



Categorie 3: Informatie

Weerbericht

Zowel tijdens de voorbereiding als op de tocht, de weersvoorspelling en het actuele weer kennen is altijd handig. Wij raden de app of website van Meteoblue aan. Dit weerbericht baseert op een combinatie van verschillende weermodellen. Naast de weersvoorspelling geniet je van features zoals een neerslagradar en where2go.


Ben je in de winter op pad, is het belangrijk om te weten hoe het met het lawinegevaar staat. Hiervoor kan je over de gehele alpen de Snowsafe app gebruiken. Met het lawinereport in het Engels ben je hier optimaal geïnformeerd! Verder heb je ook hier een hellingmeter:


Hellingsgraad

30° is de kritische grens waarboven het lawinegevaar aanzienlijk toeneemt. Om te leren om hellingsgraden in te schatten kan je gebruik maken van de juiste app op je smartphone en een skistok. Ios-users hebben een waterpas standaard op de Iphone. Android users gebruiken gewoon de Snowsafe app!


Comments


Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Mijn eerste 4000-ers

Beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

bottom of page