top of page
Icon_Schneeschuh_weiss_Rahmen.png

Dufourspitze 4634m - Top of Switzerland

Beklim de hoogste berg van Zwitserland!

-Beklim de hoogste berg van Zwitserland
-Uitdagende tocht met rots, ijs en sneeuw.

-Verblijf in een van de uniekste hutten van de Alpen.
-Je wordt begeleid door een berggids met uitstekende gebiedskennis in het Wallis.

Jij wil naar de hoogste top van Zwitsterland? Dit is jouw kans! Vraag nu jouw begeleiding aan voor dit avontuur aan.


De Dufourspitze steekt, met zijn 4634m, hoog boven alle andere zwitserse toppen uit. Niet alleen qua hoogte is deze berg een uitdaging: ook stelt deze jou op de proef door de lengte van de tocht en de nodige technische vaardigheden.


Doordat de indrukwekkende Monte-Rosa-hut op 2882m ligt, zijn er tijdens de beklimming maar liefst 1750 hoogtemeters te overwinnen. Dit vraagt natuurlijk zijn tijd, van hut-naar-hut rekenen we met een 12 à 14 uur klimmen!

Naast de hoogtemeters zijn ook de moeilijkheden van de Normaalroute naar de top zeker een uitdaging. 


Op sneeuw en ijs zorgen steile flanken en luchtige graten voor de nodige adrenaline!

 De passages op rots zijn met UIAA II niet echt moeilijk, maar we gaan deze op en af en meestal met onze crampons, wat na al die reeds verworven hoogtemeters zeker uitdagend genoeg is.


Voor de begeleiding zorgt een ervaren UIAGM berggids.

Naast de technische vaardigheden vervoegen onze gidsen over uitstekende gebiedskennis. .


Wil je graag vooraf acclimatiseren, vermeld dit dan bij je aanvraag. Op die manier kunnen we je persoonlijke tips voor een voorbereidend traject aanbevelen. Heb je interesse, dan organiseren we nog een geschikte acclimatisatietocht met gids. 

Technische moeilijkheid
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Nodige conditie
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Verblijf
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Actie
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png

€ 850

2-3 dagen

Duur

Juni - September

Wanneer mogelijk

Zwaarste dag

40° 200hm, II 200 hm, totaal 1850hm

Zwaarste dag:

40° 200hm, II 200 hm, totaal 1850hm

Je hebt ervaring met stijgijzers, ijsbijl, harnas en touw.
Jouw basisconditie kan 14 uur sporten en 1900 hoogtemeters aan.
Je klimt probleemloos met bergschoenen tot en met de 3e moeilijkheidsgraad.
Je hebt geen hoogtevrees.
De Dufourspitze vereist een goede fysieke conditie voor 1850 hm klimmen, waarvan de laatste 300 à 400 hoogtemeters in technisch terrein. Het complexe terrein dwingt een urenlange concentratie af!
Op de Dufourspitze zelf moet je beveiligde rotspassages met een moeilijkheidsgraad van II beklimmen evenals een stuk met ongeveer 40° steile sneeuw of ijsrug overwinnen.

Mogelijk programma
Dag 1 - Aanloop naar Monte-Rosa-Hütte 2882m

450 hm

400 hm

8 km

5-6 uur

Wandelpad, gletsjer t.e.m. 30°

In de late voormiddag ontmoet je je gids op de parkeerruimte in Täsch. Gezamelijke materiaalcheck en rugzak pakken. Met de shuttle-trein rijden we naar Zermatt. Deze drukke plek laten we al snel achter ons liggen, daar we meteen in het volgende treintje stappen: de Gornergratbahn brengt ons, met uitzicht op de bekende Matterhorn, naar het station Rotenboden 2815m. Via een indrukwekkende wandelweg gaat het nu te voet verder. We hebben hier zicht op de grootste verzameling van 4000ers in de Alpen! Na 1 à 1,5 uur wandelen komen we aan bij de Gornergletscher. Vanaf hier wordt het terrein alpiener. Afhankelijk van de condities trekken we met of zonder crampons en touw verder. We steken deze indrukwekkende gletsjer over en kunnen, ter voorbereiding op morgen, weer wennen aan ons materiaal. De oversteek voorbij, volgen we een leuk weggetje over rots en puin naar de Monte-Rosa-Hütte, 2882m. We zien haar al lang liggen en stappen er met weinig hoogteverandering heen. Zodra aangekomen in een van de nieuwste hutten van de Alpen (bouwjaar 2009), kunnen we dit indrukwekkende stukje architectuur verkennen! Na het avondeten duiken we al snel de veren in, daar we morgen vroeg willen starten!
Dag 2 - Dufourspitze 4634m

1750 hm

1750 hm

12 km

14 uur

Puinblokken, gletsjer t.e.m. 40° , rots UIAA II

Het Dufour-ontbijt is om 3 uur 's ochtends. Met de koplampen stappen we de koele ochtendlucht in: we volgen 3m hoge stokken die ons de weg wijzen. Het eerste uur stevig stappen achter de rug, gaan we nu de gletsjer op. De Monte Rosa Gletscher heeft als eerste challenge een spletenzone die we moeten overwinnen! Hebben we dat achter de rug, dan kunnen we de volgende uren meditatief de gletsjer naar boven stappen. Pas op de Satteltole, ongeveer op 4150m, wordt het weer technisch. Via een steile sneeuw/ijsflank en eventueel een Bergschrund , bereiken we het Sattel op 4356m. Hier kunnen we van de eerste zonnestralen genieten. Een geëxponeerde sneeuw/ijsgraat vergt volle concentratie en brengt ons naar de 4500m. Hier gaan we even op rots verder. Nog een laatst stukje steil sneeuw/ijs en vanaf nu technisch rotsterrein naar de "top of Switzerland"! De Dufourspitze is met zijn 4634m niet alleen bijna even hoog als de Mont Blanc, maar vooral een pak uitdagender! Met uitzicht in alle richtingen genieten we van dit unieke moment! We eten iets kleins, en maken een paar foto’s vooraleer we rechtsomkeer maken. We hebben nog een lange terugweg voor de boeg! Na nogmaals een paar uurtjes concentreren, staan we weer op de Monte Rosa Gletsjer en kunnen we, tijdens het nu rustige gletsjer afdalen, genieten van dikkere lucht en de top die we juist beklommen hebben. Tijdens de spletenpassage en de afdaling via puin en rots naar de hut, is nog een keer volle concentratie gevraagd. Na een lange dag genieten we in de namiddagzon van een drankje op het terras voor de Monte Rosa Hütte!
Dag 3 - afdaling

400 hm

450 hm

8 km

5-6 uur

Wandelpad, gletsjer t.e.m. 35°, ijzeren ladder

Als beloning voor gisteren mogen we vandaag alpien uitslapen betekent: pas om 7 uur ontbijten. Gemotiveerd door de veelbelovende wandeltocht vandaag, genieten we met volle teugen van het ontbijt en staan al snel weer met pak en zak voor de hut. Ons eerste doel zien we al snel onder ons liggen: het meertje Gornersee. Dit meertje heeft een geweldig uitzicht op de Matterhorn en zo kunnen we een paar mooie fotos maken! Door puin dalen we verder af naar het onderste gedeelte van de Gornergletscher. Deze volgen we even, vooraleer we weer op rots en puin wisselen. Nu komen nog een paar luchtige rotspaden en een beklimming van een lange ijzeren ladder. Een paar stappen verder bereiken we een uitzichtspunt, waarna we weer op de wandelweg naar de Rotenboden aankomen. Lichtjes stijgend stappen we op een alsmaar breder wandelpad terug naar het treintje. Terug in het dal aangekomen, nemen we afscheid van onze gids.
ivbv.png

Begeleiding

UIAGM berggids

Voor jouw avontuur zorgen wij voor een UIAGM berg- en skigids: alleen gidsen met deze kwalificatie kunnen en mogen het hooggebergte met klanten in.
We hebben een uitgebreid gidsenteam. Naast hun goede opleiding en ervaring zijn de meesten ook fulltime gids.

 

Onze lokale gidsen spreken Duits en uitstekend Engels.
Wens je een Nederlandstalige gids, boek dan zo vroeg mogelijk en vermeld dit uitdrukkelijk bij je aanvraag.

Organisatie door

59C5C10B-6738-4C4D-A4F3-EE6BBE80145A_1_1

Na je aanvraag voor jouw avontuur (op maat) krijg je een telefoontje van onze lead guide, Jef Verstraeten. Jullie bespreken de reis in het Nederlands en Jef brieft jouw gids in zijn/haar moedertaal.

Hebben jullie voor, tijdens of na de reis vragen, is Jef voor jullie bereikbaar.

Prijsinformatie

Prijs voor één persoon: € 1400

Prijs voor twee personen: € 850,-


per persoon

Inbegrepen

Organisatie

Voorbereidende calls

Begeleiding door UIAGM Berggids

Reservatie van de hutten

Huurmateriaal (technische uitrusting)

Niet inbegrepen

Halfpension voor jou en gids

Jouw huttenovernachting

Verplaatsingskosten (liften, treintjes) voor jou en gids

Je eigen bergsportverzekering

Reiskosten

Drankjes en extra eten

Parkeren

Meer individuele avonturen met berggids

Gletsjertoppen en stages

Stüdlgraat op de Großglockner 3378m

Beklim de hoogste berg van Oostenrijk via een buitengewone rotsroute!

Gletsjertoppen en stages

Großglockner 3778m via de Normaalroute

Sta op de hoogste berg van Oostenrijk!

Rotstoppen

Salbitschjien Zuidgraat + voorbereiding

Klim met een berggids op het fantastische graniet van de Salbitschijen!

bottom of page