top of page
Icon_Schneeschuh_weiss_Rahmen.png

Spaghetti Tour. 11x 4000ers in 5 dagen!

De bekende uitdaging in het Monte Rosa massief!

• Met een ervaren berggids indrukwekkende toppen beklimmen!
• Adembenemende uitzichten op een geweldig mooie vergletsjerde omgeving.
• Veiligheid is onze hoogste prioriteit met een 1 op 2 begeleiding!
• Starten en eindigen in Zwitserland, slapen en eten in Italiaanse berghutten.

De Spaghetti Tour, een hoogalpiene doorkruising bij Zermatt, is een mooie uitdaging om je vaardigheden en conditie op de proef te stellen. Met maar liefst 11 mogelijke bergtoppen die hoger zijn dan 4000m, heb je hier de hoogste concentratie van zulke hoge pieken in de Alpen.

 

Tijdens de beklimming overnachten we in Italiaanse hutten, vandaar ook de naam “spaghetti tour”. 

Onder andere overnachten we in de hoogste hut van de Alpen op de top Cappana Gnifetti/Signalkuppe: de Capanna Regina Margherita, 4554m. Het slapen in deze hut wordt al een uitdaging op zich!

 

Om een hoogst mogelijke veiligheidsstandaard waar te maken, bieden we deze tocht met een 1 op 2 begeleiding aan. Door veel passages met de riskante „kort touw“‐zekeringsmethode, garanderen we met een maximum van 2 deelnemers per gids jou zo  veilig mogelijke beklimmingen.

 

Op dit traject hebben we een basis van mooie toppen gepland. In het programma hieronder vind je ook een beschrijving van nog andere mogelijke toppen. Voor meer informatie contacteer ons  gerust via mail, contactformulier of telefoon.

 

Om deze challenge te kunnen realiseren, wensen we dat deelnemers alvast voldoende ervaring hebben verzameld. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een eerdere of voorafgaande gletsjerstage of een begeleide gletsjertocht van berggids.be, zoals: “Mijn eerste 4000ers” of “Top of Austria”. Ervaring met hoogte is gewenst.

 

Het hoogteverschil tussen de 4000m toppen, de hooggelegen hutten en je eigen woonplaats is vermoedelijk enorm. Geniet van een week zonder moeilijkheden met de hoogte door vooraf voldoende te acclimatiseren. 


De ideale periode voor deze tour is midden juni tot midden juli.

Technische moeilijkheid
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Nodige conditie
Icon_Kondition_1_dunkel.png
Icon_Kondition_2_dunkel.png
Icon_Kondition_3_dunkel.png
Icon_Kondition_4_dunkel.png
Verblijf
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png
Actie
Icon_Unterkunft_1_dunkel.png
Icon_Unterkunft_2_dunkel.png
Icon_Unterkunft_4_dunkel.png
Icon_Unterkunft_3_dunkel.png

€ 1890

6 dagen

Duur

Juni - September

Wanneer mogelijk

Zwaarste dag

Ijs 45°, Rotsklimmen II

Zwaarste dag:

Ijs 45°, Rotsklimmen II

Ervaring op crampons, fitness voor 1200 hoogtemeters

Mogelijk programma
Dag 1 - Meet-up en materiaalcheck

-

-

-

-

-

In de namiddag ontmoet je jouw gids in een hotel in het Mattertal. Samen overlopen we het weer, het materiaal en eventuele vragen. Na het lekker avondeten gaan we vroeg de veren in om morgen zeker fit te zijn. We raden aan om zeker op voorhand voldoende te acclimatiseren. Contacteer ons voor tips over of begeleiding van een acclimatisatietop zoals de Allalinhorn.
Dag 2 - Breithorn 4081m, Rifugio Guide d’Ayas 3420m.

550 -1100 hm

950 - 1350 hm

8 - 12 km

5 - 8 uur

40° stijl ijs

Met een uitgebreid ontbijt starten we deze dag. Het hotelbusje brengt ons naar Zermatt , dat we in te voet doorkruisen. Met de skilift/ gondel verplaatsen we ons in korte tijd naar 3800m, maar liefst 2000 meter hoger dan Zermatt. Vanaf hier, het klein Matterhorn, gaan we op eigen kracht verder! Met crampons, gordel, touw etc. paraat, trekken we in een rustig tempo naar boven. Na een leuk traject, staan we al snel op de top van het Breithorn 4081m. We vieren dit moment met een aantal foto’s en een uitzicht par excellence! Vanaf hier heb je een prachtig zicht op toppen zoals de Mt Blanc, de Jungfrau, … en natuurlijk ook de Matterhorn. We dalen rustig af naar het Breithornplateau. Van hieruit zijn er 2 mogelijkheden. -Optie A: Indien je vooraf reeds zelfstandig acclimatiseerde, trekken we meteen verder naar de Rifugio Guide d’Ayas, 3420m. Dan heb je nog een 150-tal hoogtemeters stappen voor de boeg. -Optie B: Heb je nog géén acclimatisering gedaan, kiezen we best in de planning al (*) voor de “train high, sleep low “ strategie. We keren namelijk terug naar de lift, Zermatt en vervolgens naar het hotel. Morgen hebben we dan een langer traject voor de boeg, maar in totaal minder hoogtemeters. Mogelijke toppen voor een zéér uitdagend traject (hiervoor zijn (absoluut, beslist, minimum, volstrekt) nodig: goede ( of prima weers- en sneeuw)omstandigheden, fitness, ervaring en bij bepaalde toppen 1 op 1 begeleiding): •De Breithorn heeft verschillende toppen (5 in totaal) : deze kunnen allemaal beklommen worden. •De Pollux, 4089m, is een beetje technischer dan de Breithorn.
Dag 3 - Castor 4223m, Rifugio Quintino Sella 3585m.

900 hm

650 hm

6,5 km

5 - 6 uur

40° stijl ijs

Het traject naar de Passo di Vera kennen we al. Deze 400 hoogtemeters trekken we rustig naar boven en worden hier door de eerste zon begroet. Indien we nog een nachtje in de vallei doorgebracht hebben (B), nemen we de eerste lift om met weinig hoogteverschil naar de Passo di Vera, het Zwillingsjoch, te wandelen. Hier wordt het terrein duidelijk steiler. In een rustig tempo trekken we richting Castor. Vóór de graat wordt het nog iets steiler, maar ook deze passage overwinnen we snel. Intussen weer in de zon, kunnen we snel even iets drinken vooraleer we aan de impressionante (indrukwekkende) laatste 10 min naar de top beginnen. Een smalle sneeuwgraat, met steile flanken links en rechts, maakt het technisch niet moeilijk, maar is mentaal een uitdagend stukje. Al snel vieren we de beklimming van de Castor 4223m! Hierboven hebben we een mooi zicht op het vervolg vandaag en het traject van morgen. We dalen af over een iets bredere sneeuwgraat. Met de Felikhorn, 4084m, beklimmen we ook nog even een inofficiële 4000-er. Na een honderdtal stille hoogtemeters genieten we van de fijne verdere afdaling naar de Rifugio Quintino Sella, 3585m. Hier komen we rond de middag aan, zodat we nog goed kunnen relaxen ter voorbereiding op de uitdagingen van de volgende dagen.
Dag 4 - Naso del Lyskamm 4272m, Rifugio Gnifetti 3625m.

900 - 1300 hm

900 - 1250 hm

9 - 12 km

6 - 9 uur

45° stijl ijs, rots t.e.m. II

Voortbouwend op de twee vorige en matig rustige dagen, wordt het vandaag al wat pittiger: we kunnen maar liefst vijf 4000-ers beklimmen! De eerste in deze reeks is bijna een must, daar we er bijna overheen moeten. De Naso del Lyskamm is 4272 meter hoog. Dit is onze hoogste top tot nu toe, maar eventueel nog niet de hoogste van de dag. Vanuit een hut hebben we eerst een stevig stukje gletsjerstappen, vooraleer we echt aan deze beklimming beginnen. De top zelf bereiken we dan via een rotspassage, een steile ijsflank en dan nog een sneeuwgraat. Vanhieruit hebben we een machtig uitzicht over vanwaar we gekomen zijn, en de toppen die ons nog te wachten staan. Vooraleer we aan de beklimming van de andere toppen kunnen beginnen, moeten we eerst nog een steil stuk afdalen. Aansluitend volgt weer een goed stuk stappen over de gletsjer. Vanaf nu is het op elke plaats mogelijk de beslissing te nemen naar de hut te gaan: geen van deze toppen zijn een must. Indien gewenst kunnen deze toppen nog beklommen worden: •Ludwigshöhe 4343m, een vrij gemakkelijke top. Alleen de laatste 20m wordt het iets steiler. •Corno Nero/ Schwarzhorn 4121m is de buurman van de Ludwigshöhe. De beklimming is kort, maar houdt een steile ijsflank en een stukje rots in. Afdalen gebeurt eventueel met rappellen/ abseil. •Balmenhorn 4167m. Deze rotstop is snel meegenomen: een heel korte beklimming via een stalen kabel naar een kleine top met bivakhutje. •Vincent-Pyramide 4251m is een gemakkelijke gletsjertop met een 20-30 extra stappen. Na deze avontuurlijke beklimmingen dalen we over de gletsjer naar de Rifugio Gnifetti 3625m af. Dit is een mooie grote hut, met lekker eten en zelfs een warme douche (indien deze werkt).
Dag 5 - Zumsteinspitze 4563m, Signalkuppe- Capanna Regina Margherita 4554m.

950 - 1450 hm

20 - 550 hm

5 - 7 km

5 - 9 uur

40° stijl ijs

Willen we een top van het programma van gisteren hernemen, kunnen we dat vandaag op weg naar de volgende hut, de Capanna Regina Margherita doen. Ook hebben we de mogelijkheid nog twee verdere 4000-ers mee te pikken. Na alweer een vroeg ontbijt stappen we de nog frisse ochtendlucht in. Op weg naar het Lisjoch kunnen we nog een top van gisteren meepikken. Verder mogelijke toppen vandaag zijn de Parrotspitze 4434m en de Zumsteinspitze 4563m. We kunnen ook direct naar de hut gaan, de Capanna Regina Margherita 4554m, die zelf op een 4000-er, de Signalkuppe 4554m, staat: hier genieten we van de hoogste pizza in Europa! Slapen in deze hoogste hut kan best wel lastig worden: indien je liever lager slaapt, kunnen we ook mikken op de Monte Rosa Hütte 2882m. Deze ligt op een 3-4 uur wandelen van de Margherita. Je kan er ook direct van iets boven het Lisjoch 4250m naar afdalen.
Dag 6 - Grenzgletsjer, Monte Rosa Hütte 2882m, Rotenboden 2816m, Zermatt.

400 - 600 hm

2100 - 2300 hm

16-17 km

6 - 8 uur

40° stijl ijs

Indien gewenst, is het mogelijk vanochtend nog snel de Zumsteinspitze mee te pikken. Dan moeten we wel snel verder, daar we een lange afdaling voor de boeg hebben! De Grenzgletsjer, die we meerdere kilometer volgen, heeft heel wat gletsjerspleten: deels doolhofachtig zoeken we een weg hierdoorheen. We dalen bijna 1700 hoogtemeters af naar de Monte Rosa Hütte, maar dit is pas de helft van de tocht vandaag! Na een pauze wacht ons nog een stevige wandeling van 3-4 uur. Via wandelwegen, gletsjers, trapjes en ladders bereiken we het alpiene treinstation, Rotenboden 2816m. Het laatste uur hebben we nog een keer een mooi uitzicht over het traject dat we afgelegd hebben. Het treintje brengt ons, begeleid van geweldige uitzichten op de Matterhorn en een rugzak vol herinneringen, weer terug naar de vallei.
ivbv.png

Begeleiding

UIAGM berggids

Voor jouw avontuur zorgen wij voor een UIAGM berg- en skigids: alleen gidsen met deze kwalificatie kunnen en mogen het hooggebergte met klanten in.
We hebben een uitgebreid gidsenteam. Naast hun goede opleiding en ervaring zijn de meesten ook fulltime gids.

 

Onze lokale gidsen spreken Duits en uitstekend Engels.
Wens je een Nederlandstalige gids, boek dan zo vroeg mogelijk en vermeld dit uitdrukkelijk bij je aanvraag.

Organisatie door

59C5C10B-6738-4C4D-A4F3-EE6BBE80145A_1_1

Na je aanvraag voor jouw avontuur (op maat) krijg je een telefoontje van onze lead guide, Jef Verstraeten. Jullie bespreken de reis in het Nederlands en Jef brieft jouw gids in zijn/haar moedertaal.

Hebben jullie voor, tijdens of na de reis vragen, is Jef voor jullie bereikbaar.

Prijsinformatie

Prijs voor één persoon: € 3480

Prijs voor twee personen: € 1890,-


per persoon

Inbegrepen

Organisatie

Voorbereidende calls

Begeleiding door UIAGM Berggids

Reservatie van de hutten

Huurmateriaal (technische uitrusting)

-40% Voucher voor een aankoop bij K2 en BCA

Verdere afhankelijk van jouw wensen

Niet inbegrepen

Halfpension voor jou en gids

Jouw huttenovernachting

Verplaatsingskosten (liften, treintjes) voor jou en gids

Je eigen bergsportverzekering

Reiskosten

Drankjes en extra eten

Parkeren

Meer individuele avonturen met berggids

Gletsjertoppen en stages

Stüdlgraat op de Großglockner 3378m

Beklim de hoogste berg van Oostenrijk via een buitengewone rotsroute!

Gletsjertoppen en stages

Großglockner 3778m via de Normaalroute

Sta op de hoogste berg van Oostenrijk!

Gletsjertoppen en stages

Dufourspitze 4634m - Top of Switzerland

Beklim de hoogste berg van Zwitserland!

bottom of page