top of page

Extreem Weer in Zwitserland en Frankrijk: De Impact van Klimaatverandering!

Foto van schrijver: Jef VerstraetenJef Verstraeten

De afgelopen weken heeft zware regen sporen nagelaten in Zwitserland en Frankrijk. Dorpjes in de regio's Graubünden en Wallis in Zwitserland en diverse delen van Frankrijk zijn getroffen door intense regenval en verwoestende overstromingen. Deze gebeurtenissen hebben niet alleen geleid tot aanzienlijke materiële schade, maar ook tot de tragische evacuatie van inwoners en het verlies van historische structuren. Maar wat ligt er ten grondslag aan deze extreme weersomstandigheden?



De Gebeurtenissen

In Graubünden en Wallis zorgde aanhoudende hevige regenval voor overstromingen die rivieren deden overlopen en modderstromen veroorzaakten. Wegen werden weggespoeld, huizen vernield, en inwoners gedwongen hun huizen te verlaten. In Frankrijk werden verschillende dorpen volledig weggevaagd door plotselinge overstromingen na intense regenbuien. Zo is het bergdorp Bérarde volledig onbewoonbaar. Het charmante dorp bestaat al meer dan 500 jaar, zonder noemenswaardige overstromingen. Echter heeft de recente overvloed aan regen, in combinatie met de smeltende sneeuw, ervoor gezorgd dat er als het ware een nieuwe rivier is ontstaan, die los door het dorp loopt. Bijna alle huizen zijn verwoest, en het dorp kan de eerste maanden niet meer met de auto worden bereikt, aangezien de toegangsweg op verschillende plekken volledig weg is door de rivier. Meer dan 100 mensen zijn geëvacueerd met de helikopter.

Opmerkelijk is ook dat de overstromingen in bepaalde regio’s niet eenmalig zijn, maar meerdere weken aanhouden. Bijvoorbeeld in Wallis (Zwitserland), waar door aanhoudende overstromingen zelfs de grote rivier de Rhône in het dal buiten zijn oevers treedt.

Deze situaties weerspiegelen een alarmerende trend van toenemende frequentie en ernst van extreme weersomstandigheden, die deels worden toegeschreven aan klimaatverandering.


Klimaatverandering als Drijvende Kracht

Klimaatverandering speelt een cruciale rol in het intensiveren van dergelijke weersomstandigheden. De opwarming van de aarde leidt tot een toename van de hoeveelheid vocht die de atmosfeer kan vasthouden. Voor elke graad Celsius stijging in temperatuur kan de lucht ongeveer 7% meer waterdamp bevatten. Dit resulteert in zwaardere en frequentere neerslag, wat op zijn beurt leidt tot meer overstromingen en modderstromen.

Daarnaast hebben klimaatmodellen aangetoond dat de Convectieve Beschikbare Potentiële Energie (CAPE) toeneemt, wat onweersbuien heviger maakt door het verhogen van de hoeveelheid energie beschikbaar voor stormontwikkeling. Dit wordt verder verergerd door veranderingen in windschering, hoewel deze effecten regionaal kunnen verschillen.



Gevolgen voor de Gemeenschappen

De gevolgen van deze extreme weersomstandigheden zijn verstrekkend. In de getroffen regio's in Zwitserland en Frankrijk zijn honderden mensen hun huizen kwijtgeraakt en is er aanzienlijke schade aan infrastructuur en eigendommen. Daarnaast brengen dergelijke gebeurtenissen ook de risico's van secundaire gevaren zoals aardverschuivingen en modderstromen met zich mee, wat de situatie nog precairder maakt.


Vooruitzichten en Voorbereidingen

Zonder adequate voorbereiding en maatregelen zullen de gevolgen van door klimaatverandering veroorzaakte extreme weersomstandigheden waarschijnlijk verergeren. Gemeenschappen moeten investeren in klimaatbestendige infrastructuur en verbeterde waarschuwingssystemen om de impact van dergelijke rampen te minimaliseren. Bovendien is er een dringende noodzaak voor mondiale inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken.


Conclusie

De recente zware onweersbuien en overstromingen in Zwitserland en Frankrijk dienen als een schrijnende herinnering aan de invloed van klimaatverandering op ons weer. Terwijl de wereld blijft opwarmen, moeten we ons voorbereiden op een toekomst waarin dergelijke extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Door gezamenlijk actie te ondernemen kunnen we de impact van klimaatverandering beperken en onze gemeenschappen beschermen tegen de toenemende dreiging van extreem weer.




Bronnen:

Comments


Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Gletsjertraining - Mijn eerste 4000-ers

Leer, oefen en beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

Aufkleber_Bus_Neu-removebg.png

© Jef Verstraeten

Berggids.be- Green Mountain Travel KG

Außertal 36

6157 Obernberg am Brenner

Supported by

k2skates_logo_edited.png
BCA logo wordmark 1_F23 blk trans.png
  • Whatsapp
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page