top of page

Ultieme checklist: essentiële items voor jouw perfect verblijf in een berghut

Wanneer je een berghut bezoekt, is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Of je nu een doorgewinterde bergbeklimmer bent of gewoon een weekendje weg gaat in de bergen, er zijn een aantal essentiële items die je niet mag vergeten.

Hieronder vind je de belangrijkste items die je nodig hebt voor een verblijf in een berghut.


Huttenschoeisel

Het is goed om te weten dat de meeste hutten voor alle gasten huttenslofjes beschikbaar hebben. Deze schoenen zijn bedoeld om in de hut te dragen en te voorkomen dat je vuil en modder naar binnen brengt. Het is aan te raden om vooraf te controleren of de berghut waar je verblijft huttenslofjes aanbiedt. Als dat het geval is, kun je ervoor kiezen om geen eigen schoenen mee te nemen en zo het gewicht van je rugzak te verminderen. Mocht je toch je eigen slofjes willen meenemen, kies dan voor lichte schoenen die makkelijk in je rugzak passen.


Daarnaast bieden de meeste berghutten ook een extra schoenen- of droogruimte aan waar je de huttenslofjes en je eigen schoenen kunt laten drogen voor de volgende dag. Het is aan te raden om hier gebruik van te maken om ervoor te zorgen dat je schoenen de volgende dag droog zijn en klaar voor gebruik.


Oordopjes

Een goede nachtrust is essentieel tijdens je verblijf in een berghut!

Zorg daarom dat je oordopjes meeneemt om omgevingsgeluid te verminderen en ongestoord te kunnen slapen.

Kies voor "noise-cancelling"-oordopjes tegen het geluid van snurkende medegasten en/of oortjes om muziek of andere geluiden af te spelen zonder anderen te storen.


Lidkaart Alpenvereniging

Als je van plan bent om meerdere nachten in verschillende berghutten te verblijven, dan kan een lidkaart van de Alpenvereniging zeer voordelig zijn.

Met deze kaart krijg je namelijk korting op de overnachtingskosten, maar ook op drankjes en maaltijden. Zo heb je bijvoorbeeld vaak recht op het goedkoopste drankje (het zogenaamde "Bergsteigergetränk") en kun je voor minder dan 10 euro genieten van een "Bergsteigeressen". Op die manier bespaar je tijdens je verblijf in een berghut al snel enkele euro's per overnachting.


Lidkaart alpenclub

Een lidkaart van de Alpenvereniging biedt nog meer voordelen. Zo ben je als lid verzekerd voor reddingsacties in de bergen en heb je toegang tot de talrijke evenementen en cursussen die de Alpenvereniging organiseert (bij de KBF of NKBV kan een iets duurder lidmaatschap interessant zijn voor Belgische en Nederlandse gasten).

Voor het goedkoopste lidmaatschap van de Oostenrijkse Alpenclub betaal je ongeveer 70 euro per jaar, wat zich al loont vanaf 4 overnachtingen in berghutten. Als je bedenkt dat je voor een vergelijkbare eenmalige reisverzekering ongeveer 30 euro per week betaalt, is het de moeite waard om vooraf te overwegen of een lidmaatschap van de Alpenvereniging voor jou interessant kan zijn.

Je kunt jouw gegevens via onze contactpagina doorsturen, dan zorgt berggids.be graag ervoor dat voor jou een lidmaatschap geregeld word. Of boek je een reis bij ons, geef even aan dat je ook interesse hebt in een lidmaatschap.


Voor meer informatie over verzekeringen voor bergsportreizen, kun je ons artikel hierover lezen.

Cash of contant geld

In de meeste berghutten is het niet mogelijk om te betalen met een betaalkaart. Het is daarom belangrijk om voldoende contant geld bij je te hebben voor de overnachtingen, het eten en drinken.




Toiletartikelen

Wanneer je gaat wandelen in de bergen, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkte ruimte in je rugzak. Om het gewicht te verminderen, is het verstandig om alleen de essentiële toiletartikelen mee te nemen en deze in klein formaat te kopen of over te gieten in kleinere flesjes. Zo bespaar je niet alleen ruimte, maar ook gewicht. Op deze manier kun je optimaal genieten van je bergtocht, zonder dat je rugzak te zwaar wordt.


Dit geldt ook voor je handdoek. Kies voor een zo klein mogelijk, licht en sneldrogend microvezel handdoekje. Ikzelf, Jef van Berggids.be, neem vaak een handdoekje mee met een grootte van 20x20 cm. Zo bespaar je niet alleen ruimte en gewicht, maar het droogt ook sneller dan een traditionele handdoek.


Huttenslaapzak

Een Berghut heeft niet de mogenlijkheden het beddengoed regelmatig te wassen. Voor hygiëneredenen is het gebruik van een huttenslaapzak of liner verplicht. Deze dient als barriere tussen de bezoeker en de dekens. Ikzelf gebruik een zeiden huttenslaapzak, deze is zeer licht en compact, ideaal voor lange en zware tochten!


Varia

Als laatste kunnen nog enkele optionele items overwogen worden, zoals een koplampje voor als je 's nachts naar het toilet moet en een comfortabele pyjama om in te slapen. Bedenk echter dat het essentieel is om te overwegen wat je precies nodig hebt en wat niet, om een te zware rugzak te vermijden. Op die manier kun je genieten van de prachtige tochten en het adembenemende landschap zonder te worden gehinderd door te veel bagage.


Als laatste kunnen nog enkele optionele items overwogen worden, zoals een koplampje (als je 's nachts naar het toilet moet) en een comfortabele pyjama om in te slapen.


Eventueel een powerbank en een kabel ervoor! Heel belangrijk zodat je de dag erna nog genoeg stroom hebt op je GSM. Niet in alle berghutten hebben genoeg elektriciteit om met de gasten te kunnen delen!


Voor zij die graag nog wat lezen: neem beter geen zwaar boek mee, maar overweeg een e-book, paperback of pocket.


In berghutten liggen gezelschapspelletjes. Neem je die liever zelf mee, beperk je tot compacte en lichtgewicht reisversies.

Foto van berghut na de regen
Vajoletthütte - Rifugio Vajolet

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alle comfort hoeft te hebben in de bergen. Integendeel, het is beter om overdag te genieten van de tochten met een lichte rugzak en alleen de essentiële items mee te nemen.

Huttentochten zijn bedoeld om te genieten van de natuur en de prachtige uitzichten, dus onnodig gewicht meesjouwen is niet nodig. Denk goed na over wat je echt nodig hebt en laat de rest thuis. Op deze manier zal je een aangename en comfortabele huttentocht beleven en blijvende herinneringen creëren.

Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Mijn eerste 4000-ers

Beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

bottom of page