top of page

Welke bergschoen heb ik nodig? Een gids door de categorieën

Toen Meindl in de jaren '70 het categorisatiesysteem voor bergschoenen introduceerde, zorgde dat voor een revolutie in hoe we onze schoenen voor verschillende activiteiten kiezen. Dit systeem wordt ook vandaag de dag nog veel gebruikt en helpt avonturiers om de juiste schoen voor hun activiteiten te kiezen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende categorieën bergschoenen en helpen we je de juiste keuze te maken op basis van je behoeften.


bergschoenen kelder
Een selectie van de bergschoenen van een professionele gids! - Ben je niet constant in de bergen, dan liever meteen het juiste paar kopen!

Belangrijke overwegingen om juiste bergschoen te kiezen

Voordat je beslist welke categorie bergschoen het beste bij jou past, zijn hier enkele vragen die je jezelf moet stellen:

  • Wat zijn je voornaamste activiteiten met deze schoenen? Wandelen, stappen, trekking, of bergbeklimmen?

  • In welk seizoen ga je ze voornamelijk gebruiken?

  • Zoek je een veelzijdige schoen die geschikt is voor verschillende activiteiten, of heb je liever specifieke schoenen voor specifieke doeleinden?

  • Ben je van plan af en toe een gletsjer te beklimmen of een bergtop te bereiken?

  • Naar welke hoogte wil je gaan klimmen in welke temperaturen?


Soorten Bergschoenen

Categorie A: Wandelen en Aanloop bij Klimmen


klimmer wandelen Lofoten
Ofschoon ze vaker in uitdagend terrein op pad zijn, zie je rotsklimmers het vaakst in lichte A-schoenen. Foto: Afdalen na rotsbeklimming op de lofoten

Deze schoenen zijn ideaal voor het rustige wandelen en de aanlooproutes bij het klimmen. Ze vereisen stabiele en getrainde enkels vanwege hun lage ontwerp. Bij sneeuw zijn deze schoenen niet optimaal, omdat ze snel nat worden. Verder bieden ze geen bescherming van de enkels in puin of andere onaangename omstandigheden.

Schoenen in deze categorie variëren van modellen met een flexibele zool, zoals trailrunning schoenen, tot stijvere modellen. De stijvere zool is geschikt om in harde sneeuw een spoor te trappen, maar biedt minder comfort tijdens het stappen.


bergwandelen schoenen dolomieten juiste schoen


Categorie A-B: Lichtgewicht Hoge Schoenen

De zolen van schoenen in categorie A-B verschillen niet veel van die in categorie A, maar door hun hogere ontwerp zijn ze geschikt voor wandelingen van hut naar hut en wandelingen met incidenteel sneeuwcontact. Ze bieden meer stabiliteit voor de enkels, wat het risico op omknikken vermindert. Ideaal voor huttentochten.





Foto: met de juiste schoen beleef je meer plezier!




Categorie B: Stevige Hoge Schoenen

Schoenen in categorie B zijn ideaal voor veeleisende huttentochten, trekking en stappen in sneeuw. Ze bieden uitstekende enkelstabiliteit en kunnen, hoewel niet ideaal, toch occasioneel gecombineerd worden met crampons op eenvoudig terrein.



Categorie B-C: Stijve Zool en Crampon-Compatible

Deze schoenen zijn een goede keuze voor af en toe een bergtocht waarbij crampons noodzakelijk zijn. Ze hebben een stijvere zool die geschikt is voor uitdagender terrein en zijn beperkt geschikt voor stijgijzers met riembevestiging. Dit is niet de meest stabiele methode om stijgijzers te bevestigen, maar voor sporadisch gebruik op eenvoudige tochten voldoet het.



Categorie C: Technische Schoenen voor Bergtochten op Crampons en Gletsjers


bergbeklimmen wallis berggids gletsjer dufourspitze
Voor uitdagende gletsjertochten zoals de Dufourspitze (achtergrond) kies je best voor kategorie C

Voor avonturen in de Alpen waarbij technische routes op crampons worden beklommen, zijn categorie C-schoenen de juiste keuze. Ze bieden maximale ondersteuning en veiligheid in uitdagende omstandigheden en zijn nog steeds licht genoeg voor zware beklimmingen. Ze variëren in zoolflexibiliteit; sommigen geven de voorkeur aan een enigszins flexibele zool, wat comfortabeler is en de kans op blaren vermindert.

Geschikt voor gebruik met hybride crampons, die een ideale balans bieden tussen technische mogelijkheden en comfort. Persoonlijk bezit ik een 3-tal modellen in deze categorie die ik regelmatig gebruik.


Categorie D: Zeer Technische Bergschoen

Categorie D-schoenen zijn ontworpen voor het meest extreme terrein, zoals ijsklimmen en expedities. Ze combineren technische capaciteiten met warmte en hebben zeer stijve zolen. Deze schoenen zijn zwaar en warm, wat ze minder geschikt maakt voor minder extreme omstandigheden. Ze kunnen snel tot blaren leiden vanwege hun beperkte flexibiliteit. Persoonlijk gebruik ik twee paar: één uitsluitend voor expedities en het andere alleen voor ijsklimmen.


Conclusie

De keuze van de juiste bergschoen hangt sterk af van de activiteiten die je plant te ondernemen. Elk type schoen is ontworpen met specifieke eigenschappen die passen bij verschillende soorten terrein en activiteiten. Overweeg je behoeften zorgvuldig en maak een keuze die niet alleen comfort biedt, maar ook de nodige ondersteuning en veiligheid voor je avonturen in de bergen.

Door de juiste bergschoen te kiezen, kun je jouw bergervaring aanzienlijk verbeteren en genieten van elk avontuur met vertrouwen en comfort. Denk eraan dat een goede pasvorm essentieel is



Coming up!

Wat doen om blaren in bergschoenen te vermijden!

Welke crampons heb ik nodig?


Abonneer nu om op de hoogte te blijven!





Comments


Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Mijn eerste 4000-ers

Beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

bottom of page