top of page

Tourskiën in 6 vragen: Wat is het? Hoe begin je eraan? Gevaarlijk?

Wat is Tourskiën?

Tourskiën betovert liefhebbers met een magische samensmelting van skiën en bergwandelen, waarbij de ongerepte pracht van afgelegen berggebieden wordt onthuld. In tegenstelling tot traditioneel skiën, reikt tourskiën verder dan de gebaande pistes en omarmt het een unieke ervaring van stilte en natuur.

Met vellen onder je ski's, speciale bindingen en aangepaste skischoenen, beweeg je je omhoog door de besneeuwde landschappen. Bij het bereiken van de top, het keerpunt van je avontuur, verwijder je de vellen en klik je de bindingen en schoenen stevig vast. Je zet je helm op en staat klaar voor de beloning van je inspanningen: de welverdiende afdaling!

Deze unieke vorm van skiën is niet alleen een sport, maar een reis naar afgelegen plaatsen waar de natuur haar ongerepte schoonheid onthult en waar elke stap omhoog de opwinding van de afdaling verhoogt.


Waarom Tourskiën?

Rustig, ver van drukke skigebieden:

Tourskiën biedt een ontsnapping aan de drukte van de traditionele skigebieden.

Geniet van de rust en stilte, terwijl je door ongerepte sneeuwlandschappen navigeert, ver weg van de hectiek van de gebaande paden.

Super conditietraining, earn your turns:

Tourskiën is niet alleen een avontuur, maar ook een intense conditietraining!

Het principe van "earn your turns" betekent dat elke afdaling verdiend moet worden door de inspanning van het omhoog klimmen.

Het resultaat is niet alleen een geweldige ski-ervaring, maar ook een uitstekende workout!

Magnifieke eenzame winterlandschappen:

Ervaar de magie van eenzame winterlandschappen tijdens je tourski-avontuur!

Ontdek de serene schoonheid van de met sneeuw bedekte bergen en valleien, waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan.

Beste kans om door poedersneeuw te skiën:

Tourskiën biedt de ultieme kans om door ongerepte poedersneeuw te skiën.

Met de begeleiding van een ervaren gids die de beste plekken kent, kun je genieten van de meest verse en onaangetaste sneeuw, waardoor elke afdaling een onvergetelijke ervaring wordt!

(Ga je met berggids op stap, verhoog je jouw kansen op de beste diepsneeuw te vinden.)

Wat heb je ervoor nodig?

Om je tourski-avontuur veilig en plezierig te maken, is de juiste uitrusting essentieel!

Hier is een overzicht van wat je nodig hebt.


Tourskiuitrusting:

Tourski’s: Speciaal ontworpen voor tourskiën, met de juiste balans tussen gewicht en prestatie, compleet met een tourski-binding.

Tourski-botten: Comfortabele en ondersteunende botten die geschikt zijn voor zowel het stijgen als afdalen.

Stokken: Essentieel voor evenwicht en ondersteuning tijdens het skiën en klimmen.

Vellen: Plakkerige skins die onder je ski's worden bevestigd om omhoog te klimmen op steile hellingen. Hiermee voorkom je dat je naar beneden glijdt.

Tourskibinding: Speciale bindingen die zorgen voor een flexibele hiel tijdens het klimmen en een vergrendelde hiel tijdens het skiën.

Bij Berggids.be heb je de unieke kans om gratis gebruik te maken van test-skis van K2!

Gedurende de hele stage kan je één van de drie beschikbare paren testen (first come first served).


Veiligheidsuitrusting:

  • Bieper: Een lawinepieper die signalen uitzendt en ontvangt om snel gevonden te worden in geval van een lawine.Sonde: Een uitvouwbare stok om snel het lawineslachtoffer exact te lokaliseren.

Schop: Om efficiënt sneeuw te scheppen bij het graven naar een bedolven persoon.

Bij professionele organisaties, zoals Berggids.be, kun je gratis gebruik maken van deze cruciale veiligheidsuitrusting, waardoor je tourski-avontuur zo veilig mogelijk wordt!


Gepaste kledij:

Draag warme en ademende kleding om je comfortabel te houden in wisselende weersomstandigheden. Denk aan lagen die je gemakkelijk kunt aanpassen aan de omstandigheden.


Materiaallijst

Voor meer details over de benodigde uitrusting, bekijk onze materiaallijst voor een grondige gids. Zo ben je goed voorbereid op jouw tourski-ervaring!


Is tourskiën gevaarlijk?


1. Vanaf het moment dat je de pistes verlaat, komt lawinegevaar prominent naar voren.

Het besneeuwde terrein buiten de gebaande paden kan verraderlijk zijn.

Een goed begrip van lokale lawinevoorspellingen en het gebruik van veiligheidsuitrusting zoals een bieper, sonde en schop, zijn van cruciaal belang!

2. Vooral op beginnersniveau worden vaak steilere flanken vermeden, waardoor het risico op lawines aanzienlijk wordt verminderd.

Het is een kwestie van je eigen vaardigheden kennen en verstandige beslissingen nemen over welk terrein je wilt verkennen.

3. Een tourski-stage is niet alleen een kans om technische vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om eenvoudige strategieën te leren om met risico's om te gaan.

Hier worden essentiële aspecten van lawineveiligheid, het lezen van het terrein en het maken van weloverwogen keuzes onderwezen.

4. Blessures zijn een onvermijdelijk risico bij elke vorm van skiën : ook tourskiën vormt daarop geen uitzondering.

Het belang van beschermende uitrusting en het aanleren van de juiste technieken mag niet over het hoofd worden gezien. Het dragen van een helm en het aannemen van een goede skitechniek zijn belangrijke preventieve maatregelen.

Om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen, is het sterk aan te raden om met een professionele gids op stap te gaan. Een ervaren gids kan niet alleen risico's inschatten en de beste routes kiezen, maar kan ook deelnemers voorzien van waardevolle inzichten over tourskiën in specifieke gebieden.


Hoe begin je eraan?


Zorg dat je goed genoeg kunt skiën:

Tourskiën vereist een solide basis van ski-vaardigheden.

Zorg ervoor dat je comfortabel bent op reguliere skipistes, voordat je de overstap maakt naar het avontuurlijke terrein van tourskiën.

Een “Piste to powder”-stage is aangeraden als je nog nooit naast de piste geskied hebt!Boek een eerste ervaring:

Voor beginners is het aan te raden om te starten met een professioneel geleide ervaring. Berggids.be biedt bijvoorbeeld het programma "Start to Toerski" aan, een perfecte introductie tot de wereld van tourskiën onder begeleiding van ervaren gidsen.

Bereid je fysiek voor:

Tourskiën vergt fysieke inspanning, dus het is belangrijk om je lichaam voor te bereiden!

Train specifieke spiergroepen en werk samen met een fysiotherapeut (kiné) om eventuele blessures te behandelen en te voorkomen. Een goede fysieke voorbereiding zorgt voor een soepele overgang naar tourskiën.

Lawine Oefening met berggids sneeuw gevaar
Bij ons leer je de procedures van een full-time-professional! Je kan je hierop wel al in de lage landen voorbereiden, doe een lawinescholing. ©Jo Haegeman

Volg een lawinescholing:

Het begrijpen van lawines is van vitaal belang voor tourskiërs. Overweeg een formele lawinecursus te volgen om essentiële kennis op te doen over lawineveiligheid, het lezen van de sneeuwcondities en het gebruik van veiligheidsuitrusting.Waarom leren van een berggids?

Met gemak meer dan 60 dagen per winter op ski's, brengt een berggids een schat aan ervaring met zich mee. Deze uitgebreide blootstelling aan diverse terreinen en omstandigheden stelt de gids in staat om met vertrouwen de meest geschikte routes te kiezen.

De 3-jarige opleiding tot berggids vertaalt zich in een diepgaande expertise. Naast technische vaardigheden omvat het begrip van het berglandschap en het vermogen om effectief om te gaan met uitdagende situaties.

Lawinegevaar is een ernstige overweging bij tourskiën en de gidsenopleiding heeft het hoogste niveau van expertise op dit gebied.

Bovendien worden andere bergsportopleidingen vaak door berggidsen gegeven, wat getuigt van hun toonaangevende kennis op het gebied van lawines.

Leiderschapsvaardigheden maken integraal deel uit van het berggids zijn. Het omvat niet alleen het kennen van de weg, maar ook het leiden van een groep met finesse. Het aanleggen van een fijn spoor, het bepalen van een ideaal tempo en het maken van de juiste routekeuzes zijn essentiële vaardigheden die een berggids tot een waardevolle mentor maken.

Bovendien beschikt een berggids over de kunst van het vinden van de beste sneeuw.

Met zijn jarenlange ervaring weet een gids precies waar de meest verse en optimale sneeuwcondities te vinden zijn, waardoor elke afdaling een onvergetelijke ervaring wordt.


Kortom, leren van een berggids is niet alleen een investering in technische vaardigheden, maar ook in veiligheid, leiderschap en het volledige genot van tourskiën in de majestueuze bergen.


Start to Toerski met Berggids.be

Berggids.be biedt een uniek programma voor beginners: "Start to Toerski".

Dit omvat praktijkgerichte lessen, begeleide tochten en hands-on training in lawineveiligheid.

Onze ervaren berggidsen staan klaar om je passie voor tourskiën te delen en je te begeleiden op adembenemende avonturen.

Begin vandaag nog aan je tourski-reis met Berggids.be en ontdek de magie van de ongerepte bergen!


Start to tourski 28.01-02.02.2024 of 18-23.02.2024

of op aanvraag

Comments


Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Mijn eerste 4000-ers

Beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

bottom of page