top of page

Lawinetijden: 8 lawinedoden in drie dagen

Het ski- en snowboardseizoen is in volle gang en helaas zijn er begin februari 2023 een groot aantal lawine-ongevallen geweest in de Alpen. Dit onderstreept eens te meer het belang van veiligheid bij het off-piste skiën en snowboarden. Het analyseren van lawine-ongevallen en het verzamelen van expertise helpt de risico's beter te begrijpen en te verminderen.

@Andreas Millinger/ Österreichisches Kuratorium für Alpine Sicherheit/BMI Alpinpolizei

Lawinenzeit - lawinetijden

De term "Lawinenzeit" werd bedacht door de langdurige opleidingsleider van de Oostenrijkse berg- en skigidsen, Klaus Hoi. Hij bedoelde daarmee dat tijdens bepaalde, korte perioden van de winter er een sterk verhoogd lawinegevaar bestaat.

Precies zo'n Lawinenzeit hadden we tussen 3 en 6 februari 2023. Binnen deze korte periode kwamen 8 personen om het leven door lawines. (Vorig jaar rond dezelfde tijd hadden we een vergelijkbare Lawinenzeit. Toen kwamen tussen 4 en 5 februari ook 8 personen om het leven door lawines.)

Hoe kan je lawineongevallen vermijden?- tips van je berggids.

Lawine kunstmatig veroorzaakt als zekering voor het skigebied Schlick 2000 ©Dominik Jenewein

 • Laat je begeleiden door een professional! Ga tourskiën en freeriden met een berg-en/of-skigids

 • Blijf vanaf lawinegevaar 4 op de pistes! Zeker als je zonder gids op stap bent, verlaat de gezekerde pistes en skiroutes niet bij lawinegevaar 4 of hoger!

 • Vanaf lawinegevaar 3 ski je niets steiler dan 35° (stop-or-go methode)

 • Is er een Altschneeprobleem (oude-sneeuw probleem voorspeld, wees nog voorzichtiger

 • Volg deze standaardmaatregelen in lawinegevaarlijk terrein
Een paar statistieken

Van de 8 lawinedoden begin februari, zijn maar 2 mensen bij lawinegevaar 3 gestorven

8 van de 18 lawinedodes in winter 21/22 zijn in de lawinetijd begin februari 22 gebeurdRol van mij (Jef) lead-guide van berggids.be bij hoog lawinegevaar

Bij berggids.be hechten we grote waarde aan daadwerkelijke expertise. Naast een opleiding van drie jaar ben ikzelf full-time bezig met het thema berg. In de winter is dit uiteraard voornamelijk lawines:

 • Als Berggids: het veilige begeleiden van gasten bij hun avonturen in de bergen

 • Lawinekommisie Obernberg: is mede-verantwoordelijk voor het beoordelen van de veiligheid van straten, huizen en rodelpistes bij hoog lawinegevaar

 • Observator voor lawine.report: mijn observaties en sneeuwprofielen maken deel uit van de informatie waarop het dagelijkse lawinen.report gebaseerd is

 • Bergredding: ik maak deel uit van de plaatselijke bergredding. Alleen al in februari heb ik al bij 3 reddingsacties ivm. lawines geholpen.


Vraagje:


Welk thema voor een volgend blogartikel?

 • Lawineongevallen zijn mannelijk!

 • Waarom klassieke airbag-rugzakken gaan verdwijnen!

 • De ecologische voetafdruk van je skivakantie

 • Terugblik op winter 22/23

You can vote for more than one answer.

Statement van de ÖKAS (Österreichische Kuratorium für Alpine Sicherheit)

Een lawine-ongeval is een zeer complex gebeuren en wordt beïnvloed door vele factoren. Een grondige analyse van de situatie kan ons helpen om de oorzaken en de gevolgen beter te begrijpen en om te leren hoe we dergelijke situaties in de toekomst kunnen vermijden.

Experts op het gebied van lawine-ongevallen werken samen met reddingsdiensten, meteorologen, ski- en berggidsen en andere deskundigen om de situatie te analyseren en de oorzaken te achterhalen. Dit omvat vaak het verzamelen van gegevens over de sneeuw- en weersomstandigheden, het terrein en de activiteiten van de slachtoffers. Op basis van deze gegevens kunnen experts een gedetailleerde analyse maken van de situatie en aanbevelingen doen voor de toekomst.


Het is belangrijk om te benadrukken dat het analyseren van lawine-ongevallen niet alleen bedoeld is om de oorzaken te achterhalen en de schuldigen aan te wijzen. Het doel is om te leren van de gebeurtenissen en om in de toekomst soortgelijke ongevallen te voorkomen. Het is daarom essentieel om deze analyses serieus te nemen en de aanbevelingen op te volgen.

Als u van plan bent om off-piste te skiën of te snowboarden, is het raadzaam om altijd de laatste informatie over de weersomstandigheden en de lawinegevaarbeoordeling te raadplegen. Het is ook verstandig om met een ervaren en gekwalificeerde gids te gaan en om de nodige uitrusting bij u te hebben, zoals een lawinepieper, sonde en schep.


Tot slot willen we benadrukken dat off-piste skiën en snowboarden fantastische ervaringen kunnen zijn, maar het is van vitaal belang om veiligheid op de eerste plaats te zetten. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en te leren van eerdere ongevallen, kunnen we ervoor zorgen dat we kunnen genieten van deze prachtige sporten zonder onnodige risico's te nemen.Bronnen:

Comments


Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Mijn eerste 4000-ers

Beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

bottom of page