top of page

5 tips voor een veilige skivakantie

Hoe vermijd je ongevallen op skivakantie?

Skiën is een populaire winteractiviteit, maar een ongeval is snel gebeurd!

Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en ongevallen te vermijden.

Kies je voor de juiste strategieën, dan kan je de kans op een ongeval drastisch verminderen!


Hier zijn enkele tips die u kunt volgen om veilig van je skivakantie te genieten:


1. Energie-management

Skiën is een energie-intensieve activiteit die veel van het lichaam vraagt.

Het is belangrijk om goed om te gaan met je energie tijdens het skiën, om zo ongevallen te vermijden.

Hier gaan we even in op hoe energiebeheer kan bijdragen aan het verminderen van risico’s op ongevallen tijdens het skiën:


  • Energydrinks, druivensuiker alleen in kwestie van nood consumeren! De sterke stijging in bloedsuikers resulteert al na een paar minuten in een even snel aankomend dipje, dat je energie nog dieper laat zakken. Voor de laatste 10-20 minuten van je skidag kunnen deze helpen voor een piek in concentratie en prestatie, maar reken erop dat je je nadien zeker een beetje “leeg" of uitgeput kan voelen.

Grafiek van ©helloinside.com over hoe de keuze van eten en drinken je energielevel beïnvloed
  • Goed ontbijten is dé sleutel voor het veilige doorstaan van de eerste uurtjes skiën! Volkorenbrood, havermout en andere volwaardige voedingskeuzes houden je energielevel langer op peil dan snelle suikers die je bijvoorbeeld in een wit brood met choco kan vinden.

  • Qua energietoevoer is het aan te raden gewapend te zijn. Zelf heb ik altijd een snack in mijn jaszak zitten. Een klein barretje en je kan weer een uurtje verder.

  • Drinken! Het is belangrijk tijdens bergsport om te blijven hydrateren en om te voorkomen dat je uitdroogt. Het helpt je met de aanpassing aan de hoogte of acclimatisatie. Verder voorkom je de uitdroging die door de droge lucht en het zweten veroorzaakt wordt Vocht in ons lichaam is onder andere verantwoordelijk voor het reguleren van de temperatuur en ook om het werken van de nieren mogelijk te maken. Een goede nierfunctie maakt het verwijderen van afvalstoffen die in onze spieren en de rest van ons lichaam ontstaan mogelijk.

Het is aan te raden om per uur ongeveer 500-600 ml water of andere waardevolle vloeistoffen (isotonische drankjes, sap met water, …) te drinken tijdens de inspanning.

  • Alcohol maakt het herstel na het sporten een pak moeilijker! Vooral direct na de sport is het drinken van alcohol af te raden: laat die après ski- tent links liggen en geniet van een warme douche of een saunasessie voor een goed herstel! 's Avonds genieten van een lekker drankje tijdens het avondeten is helemaal ok, maar laat het er dan ook bij! Ga naar trimbos.nl voor meer informatie over de effecten van alcohol na het sporten.

2. Timing is everything!

Skiën is een populaire en uitdagende winteractiviteit: het is dus belangrijk voorzichtig te zijn om ongevallen te vermijden. Timing speelt hierbij een belangrijke rol. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste moment om de piste op te gaan of om te beslissen wanneer het tijd is om een ​​pauze te nemen, de juiste timing kan het verschil maken tussen een geweldige dag op de berg en een ongelukkige val!

Wil je blessures tijdens het skiën te vermijden, denk aan deze mogelijke strategieën:

  • Vroeg starten garandeert rustige pistes: tussen 08.30 en 10 uur is het meestal heel wat rustiger. Daar skilessen pas om 10 uur starten, komen de meeste skiërs dan pas op de piste.

  • Op tijd pauzeren! Na 1-2 uurtjes skiën, wordt je lichaam al moe. Ga snel even iets warms drinken zodra je een beetje vermoeidheid voelt opkomen!

  • Vroege middagpauze. Ga tussen 11 en 12 uur middageten. Een vroege middagpauze heeft deze voordelen:

    1. Je krijgt gemakkelijk een plaatsje in de hut en wacht minder lang op je eten, daar iedereen pas met het skiën begonnen is.

    2. Je mijdt de drukste uren op de pistes. (10-12 en 13-15 uur)

    3. Eens iedereen gaat middageten, ben jij weer op de latten en heb je rustigere pistes. Tussen 12 en 13u begint iedereen honger te krijgen. Ook de skischolen gaan nu aan hun middagpauze beginnen.

      • Korte namiddag. Na je middagpauze heb je 1 à 1,5 u rustige pistes. Vanaf half twee wordt het weer druk. In het dal geniet je nog van een (non-alcoholisch! ) drankje in de zon voordat de schaduw over de vallei valt.

      • Liften gaan niet alleen naar boven. Neem de lift naar beneden! Worden de benen moe? Zijn de pistes naar het dal overvol en ijzig? Stap in de gondel naar beneden en geniet nog even van het uitzicht! Het is absoluut geen schande de lift te nemen en soms zelfs de verstandigste keuze!



Een lift kan je ook naar beneden nemen, is vaker fijner dan een overvolle en ijzige sneeuwstrook naar het dal.

3. Skivaardigheid!

Skilessen zijn niet alleen voor beginners, ook voor gevorderden en experts kan het helpen je controle over je latten en daaropvolgend skiplezier te vergroten.

Zelf ben ik nu berggids, maar ben jarenlang skileraar geweest en nog bijna maandelijks werk ik op mijn techniek.

Voor de gevorderde skiër zijn privélessen een aanrader! Hier kan je niet alleen in twee uurtjes enorm vooruitgang maken, ook kunnen deze (bij de meeste skischolen) ook op rustigere tijdstippen plaatsvinden. Begin je meteen om 08u45 met je skiles op rustige pistes, dan kan je na je middagpauze de oefeningen herhalen: daarmee verdubbel je je investering!


Pas je snelheid aan! Het aanpassen van je snelheid is een belangrijke factor voor veilig skiën. Hier zijn enkele tips om je snelheid aan te passen en veiliger te skiën:

  • Wees bewust van je omgeving: hou rekening met het terrein, de weersomstandigheden en de andere skiërs op de berg!

  • Leer je eigen beperkingen kennen: weet wat je comfortabele snelheid is en pas die aan als het nodig is.

  • Sneller is niet altijd leuker. Op een lege piste geniet ikzelf er ook van in grote bochten te carven, maar even spannend vind ik het dynamisch in korte bochtjes naar beneden carven op de piste. Dit kan op een strook die niet breder is dan 5-6m: door de snelle wissel kan je gemakkelijk zwakkere en tragere skiërs omzeilen.

Op een overvolle piste in grote bochten carven of 100 km per uur skiën is niet alleen niet leuk, maar zelfs levensgevaarlijk!
  • Luister naar je lichaam: als je moe bent, is het belangrijk om rust te nemen en je snelheid aan te passen om te voorkomen dat je té snel gaat skiën.

4. Materiaal

Er zijn een aantal factoren waarmee de keuze van ski-uitrusting kan bijdragen aan het vermijden van ongevallen tijdens het skiën:

  • Gebruik de juiste ski's: Zorg ervoor dat de ski's passend zijn voor jouw skiniveau en het type terrein waarop ze gebruikt worden. Bijvoorbeeld kunnen overdreven lange ski's het moeilijker maken een bocht in te leiden en daardoor ongevallen veroorzaken.

Voor meer informatie over welk type ski je nodig hebt, ga naar dit artikel van mountainlab!

  • Helmdracht: draag altijd een passende skihelm om het hoofd te beschermen bij een val. Ook op toerski-avonturen raden we aan een helm te dragen: hier vind je meer informatie.

  • Goede ski-uitrusting: Zorg ervoor dat je ski-uitrusting (zoals skischoenen, handschoenen en beschermende kleding) goed past en geschikt is voor het weer en het type terrein waarop ze gebruikt wordt.

Je materiaalkeuze kan een groot verschil maken in de veiligheid van jouw ski-avonturen!

Door op deze factoren te letten bij de materiaalkeuze, kunnen skiërs helpen het risico op ongevallen tijdens het skiën verminderen.


5. Fitness

Een goede fysieke conditie kan helpen bij het verminderen van het risico op ongevallen tijdens het skiën.

  • Uit een statistiek van begin januari blijkt dat 5 van de 13 ski-doden veroorzaakt zijn door hart-en-vaatproblemen! Ben je goed getraind, dan verminder je de waarschijnlijkheid om een gelijkaardig drastisch voorval te beleven enorm!

  • Uithoudingsvermogen: een goede fysieke conditie kan helpen bij het vertragen van vermoeidheid, waardoor je langer op de piste kunt skiën zonder vermoeid te raken.

  • Versterk je spieren: Sterke spieren kunnen helpen bij het verbeteren van de controle over je lichaam en ski’s en daardoor het risico op ongevallen verminderen.

  • Verhoog je coördinatie: de algehele coördinatie en reactievermogen kan je trainen in veel verschillende sporten. De voordelen hiervan zijn wel ontzettend belangrijk bij het skiën! Met deze vaardigheden kan je botsingen voorkomen en door je snelle aanpassing aan het terrein (bev. bulten in de sneeuw) beleef je meer plezier aan de sneeuwsport !

  • Verminder het risico op blessures: sterke spieren beschermen onze gewrichten tegen schade die op korte of lange termijn slijtage en blessures kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om op regelmatige basis fysieke activiteiten te ondernemen om een goede fysieke conditie te onderhouden en het risico op ongevallen tijdens het skiën te verminderen.

Berggids.be wenst je veel en veilig skiplezier !

Comments


Rotsklimmen

Mijn eerste multi-pitch! Arco, Gardameer

Leer zelfstandig multi-pitchen met dolce vita flair.

Rotsklimmen

Alpiene rotsklimstage Dolomieten

Leer het klimmen op alpiene multi pitch routes in de dolomieten!

Wandelen

Trekking rond de tribulaun

Trek in een prachtige 6-daagse rond het indrukwekkende Tribulaun-massief

Via ferrata

Klettersteig Stubai

Via ferrata's onder begeleiding van een berggids

Abbonneer expertise newsletter / blog

Sign me up! Ik wil graag een mailtje krijgen als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.

Thanks for submitting!

1-4 keer per maand interessante informatie in je mailbox!

F8585D60-B801-442E-9B5A-9F8CCFAD79A2_1_105_c.jpeg

Groepsreizen

Gletsjertoppen en stages

Naar de top van Oostenrijk - Großglockner 3798m en Großvenediger

Beklim de hoogste toppen van Oostenrijk in één groot avontuur!

Gletsjertoppen en stages

Mijn eerste 4000-ers

Beklim je eerste toppen boven de 4000m in het indrukwekkende Wallis

Gletsjertoppen en stages

Gletsjerstage "Rock & ice Stubai"

Gletsjerstage voor beginners - Learning and doing in het hooggebergte hoge toppen met gletsjers en rotsgraten beklimmen

bottom of page